Odlomak iz romana TELO TAMA TABU 5

Author: Lidija / Labels: , ,



Draga gospođa Ravić svakog jutra ustaje vrlo rano. Sa svojim psićem na ramenu, kreće da nahrani sve dvorišne mačke. I sve ulične mačke. I sve mačke u kraju. Ona ima specijalna mesta za ostavljanje hrane, uvek isti niski prozori i podnožja stepeništa. I mačke to znaju. One je čekaju, svakog jutra. Pozdrave je poznatim mjaukom i toplim mačećim pogledom. Gospođa Ravić se topi.
Na prvom spratu živi gospođa Lanković, dobra prijateljica gospođe Ravić. One se razumeju, jer dele istu ljubav. Gospođa Lanković živi sa tri psa od kojih je jedan ogroman, i sa dve mačke, budući da se nekako desilo da su je ljudski posetioci zanemarili. One razmenjuju savete o pripremi dobrih mačećih obroka.
Dvorište naše zgrade ima prepoznatljiv mačkosmrad.

                                       *

Jednog dana, dobre gospođe Mačković su, ruku pod ruku, odšetale za mačećom dugom.

                                       *

Od tetke za neki rođendan Una je dobila šolju koja svira. Isprva, muzika se čula samo kad se u šolju uspe topla tečnost, obično čaj ili kafa. Ali ubrzo, šolja je počela da se oglašava sve češće i u svakojakim prilikama. Dok je Una pere sa ostalim sudovima. Kad je pomakne. Kad je slučajno dotakne u prolazu. Kad vetar duva. Kad se vrata otvore. Nekad čak i bez ikakvog povoda.
Nije pomagalo ni da se šolja skloni u drugu prostoriju. I dalje bi se čula njena neumorna melodija.
Iznoseći kesu sa đubretom, Una je pomislila: „Bolje ja nju, nego ona mene.“
Iz žute plastične kese, čula se muzika.

                                       *

Pohađala je kratki kurs kreativnog pisanja. Jedna od vežbi glasila je: Opiši prve tri uspomene kojih se sećaš.
1) Beba je, sedi na bakinom krilu, gleda raznobojne kamione koji promiču autoputem u daljini. U sećanju je ostao osećaj nedodirljive spokojnosti. 
2) Sa malim komšijom Bojanom (njoj je 5, a njemu 6 godina) igra se u šljiviku. On kaže: „Hajde da se jebemo.“ Ona: „Dobro, samo ne znam kako se to radi.“ On: „Prvo ću ja da skinem gaćice, a posle ti.“ Ona ga gleda zbunjeno. Odustaje, jer joj ta igra deluje bezvezno i nezanimljivo. Nastavljaju da se igraju jurke.

3) Prabaka Sofija je umrla. Mala Una na sahrani uz osmeh kaže: „Zašto su svi tužni? Svako ko je bolestan, umre.“ Zbog gafa ne može da se postidi, jer još ne zna šta smrt znači.  

0 comments:

Post a Comment