BELEŠKE O STRIPOVIMA

Author: Lidija / Labels: , ,



BELEŠKE O STRIPOVIMA:
DILAN DOG, GEA, ASTER BLISTOK, ANIMAL’Z


ANIMAL’Z
Enki Bilal

Strip-genijalca Enki Bilala sam tek skoro otkrila i tek treba da ga istražim. Posle pročitane Trilogije, naišla sam na Animal’z. Ostvarenja su potpuno različita. U Animal’z-u preovlađuje melanholičan sivkasto-plavi crtež, budući da je ambijent apokaliptičan – svet ispunjen vodom. Bilalovi stripovi su intelektualno i filozofsko iskustvo na zabavan način.


GEA
PRIČE O DUHOVIMA, br. 3

Priča je u manga stilu, a crtež je evropskog tipa. U epskoj pozadini egzistiraju mnoga bića iz zvanične i nezvanične mitologije – zaštitnici, mazikini, sablasti, lauferi... Urbani crtež ispunjen je sublimiranim porukama, u vidu grafita po gradskim zidovima, natpisa na majicama likova ili stihova iz pesama. Junakinja je urbana tinejdžerka koja živi zanimljivo i brzo, dosta psuje i ne krije svoju blagu neurotičnost. Među glavnim likovima su momak u kolicima i homoseksualac – to mi se dopalo. Strip jeste pomalo tinejdžerski (junakinja tipa Bafi), ali meni je zanimljiv i zabavan.


DILAN DOG GIGANT, br. 7

Tržni centar užasa napisao je Ruju, po meni jedan od najboljih scenarista Dilana Doga (pored, naravno, Sklavija; a volim i Paolu Barbato). U ogromnom tržnom centru da bi dobili veliki popust na parfeme, narukvice i slične „stvari koje su im potrebne“, ljudi daju svoje uspomene i opsesije. Savremena besmislena zavisnost od predmeta dolazi do svog apsoluta, a time i do apsurda. Mračna vizura našeg doba, tačna, prava dilanovska i, verovatno, još dugo nepromenjiva.
Noćna mora detektiva – scenarista Ticiano Sklavi. Poznato je da je otac Dilan Doga (Sklavi, a ne Ksabaras) opsednut vrstama pakla, a najveći pakao su – birokratija, odljuđenost i poslovna bezličnost. Od toga su bolja i čudovišta iz noćne more. To je tema ovog kratkog stripa sa efektnom poentom.


ASTER BLISTOK
epizode Okončanje, Pražnjenje, Usamljenik

Klasičan tip crteža, u futurističkom ambijentu. Strip je u koloru.
Scenarista je Godard, a crtač Ribera. Fabule su originalne i iščašene, što priliči „prostoru“ u kom se odigravaju, a to je – svemir. Na moćnom svemirskom brodu Delfin egzistiraju neobični glavni likovi – Aster (posle nekoliko pročitanih epizoda za mene je još misteriozan), Maski (devojčica-žena), Mate i ostali roboti i njihovi posetioci iz svemira. Teško je pisati uverljiv i ozbiljan naučno fantastični strip (koji nije loša imitacija serijala Zvezdane staze), a Aster Blistok je pozitivno iznenađenje.


DILAN DOG
LIFT ZA PAKAO
Scenario: Ticiano Sklavi

Specijalno izdanje, u koloru. (Nikad mi se nije dopadalo što je Dilanova košulja crvena).
Ovaj strip nikad nije bio samo puka zabava, već su neke epizode pogodne i za dublju analizu. To naročito važi za Lift za pakao, a odličnu analizu nam je u pogovoru pripremio Marko Šelić; ja ne bih umela bolje. Posle čitanja integralnog stripa, preporučujem ovaj tekst. Tema broja je pravda i nemogućnost pravde u svetu. Na svakom spratu ne koji lift dovede junaka, dešava se posebna priča, a statua rimske boginje pravde Justicije se svuda implicitno pojavljuje. Epizoda je ispunjena simbolikom, vrlo je slojevita, intelektualna... Treba je iščitati više puta da bi se uočilo što više detalja i da bi se razumela na više nivoa. Sklavi se ovog puta ozbiljno potrudio.

Li Novak





0 comments:

Post a Comment