BELEŠKE O STRIPOVIMA 2: SENDMEN; GEA

Author: Lidija / Labels: , ,


SENDMEN
serijal Nila Gejmena
Ocena: * * * * *
izdavač Beli put

Prvo sam čitala epizodu Lutkina kuća, a sada Preludijumi i nokturna. Obe su delovi većeg serijala Sendmen. U pitanju je luksuzan serijal u koloru, vrlo neobičan, zanimljiv i kvalitetan. Osnovu zapleta čine likovi Svevremenih (gospodari sna, ljubavi, smrti itd.), svaki sa svojim naročitim atributima. Glavni lik, često pripovedač, je Sendmen – gospodar sna, sa svojim magičnim predmetima – vrećicom peska, kacigom i rubinom, pomoću kojih utiče na sadržaj ljudskih snova.
Citati: „Jašem na leđima zmaja od Menhetna, zmaj je od kovanog gvožđa i miriše na šećernu vatu.“; „Ti si totalno najgluplji, najegocentričniji, najgrozniji izgovor za antropomorfnu personifikaciju na ovoj ili bilo kojoj ravni postojanja!“
Ima i literarnih asocijacija i reminiscencija, na primer na Foknerov roman Buku i bes, ili na Ibzenovu dramu Lutkina kuća.
Nije baš lagan strip, treba se razabrati kroz svo to gusto tkivo sna, ali je svakako za uživanje.


GEA
epizoda Majka nasilja


Ovaj strip počinje ozbiljno da mi se sviđa. Tema broja je rasizam i obrađena je na specifičan način. Postoji ćelija rasista koji ubijaju doseljenike, ali nije akcenat na tome. Akcenat je stavljen na tretman doseljenika i na to kako su VIĐENI okom zapadnog čoveka. Samim tim što su imenovani kao doseljenici-imigranti-ilegalci, ovi ljudi su svrstani u određenu grupu i oduzeta su im sva druga svojstva. Zapadni čovek nema vremena da se udubljuje, pa će ih zato potpuno simplifikovati, posmatrajući ih kao deo jednolične mase, a ne kao individue, od kojih je svaka imala jak razlog da napusti mesto rođenja.
Citat: „U vašoj kulturi DOSELJENICI kao da nisu prave osobe: nemaju nikakva prava, lišeni su čak i identiteta, njihove muke su „nevidljive“. Društvo ih kvalifikuje čitavom serijom „ne“ i suma tih „ne“ dovodi do neutralizacije, isključivanja, kao da ne postoje... Svaki doseljenik ima svoju ličnu priču, ali se one u vašim pričama za javnost utapaju u „masu“... „
I pored ozbiljne osnove, i ova epizoda Gee je vrlo zabavna, sa dobrim dinamičnim crtežom, sa atmosferom nalik na atmosferu klasičnog stripa, sa simpatičnom nesavršenom junakinjom, čija je uzrečica „u tri lepe“.

1 comments:

Half-Blood Prince said...

Ja sam Sendmena tek skoro otkrio (jer ne čitam stripove) i to tako što sam rešio da pročitam apsolutno sve što je Nil Gejmen dotakao:) Ne sećam se da sam skoro toliko uživao u nečemu!
Ne znam da li si nešto čitala od Gejmena, ali toplo toplo peporučujem!

Post a Comment