TRI PRIČE O LJUBAVI I SMRTI Jukio Mišima

Author: Lidija / Labels: ,


TRI PRIČE O LJUBAVI I SMRTI
Jukio Mišima


Ocena: * * * *

Volim japansku književnost, ali u Mišiminom slučaju, više volim njegovu biografiju.
Prijaju mi savremeni japanski umetnici, sa svojim dubinama koje su ujedno i lakoće, sa urbanošću i individualizmom koji se prostiru do krajnosti, poniranjem u seksualne tabue... više mi to odgovara nego Mišimina samurajska strogost prema sebi.
Ali, njegov život je roman koji iskače iz žanrovskih odrednica.
Izvršio je harakiri u 45. godini, zajedno sa svojim ljubavnikom, a taj čin je pretvorio u predstavu za javnost, pozvavši sve medije da njegovom ritualnom samoubistvu prisustvuju. Rasporio je sebi stomak, već kako samurajski principi nalažu.
Bio je homoseksualac, a imao je i ženu i dvoje dece. Odrastao je bez doživljaja prave bliskosti i porodične ljubavi, jer ga je odnegovala baka, zabranivši mu kontakt s majkom, vaspitavajući ga u strogom spartanskom stilu uz beskompromisno poštovanje samurajskih načela.
Mišimina biografija poziva da bude detaljnije istražena, već po osnovnim detaljima, koji su užasno zanimljivi.
U Pričama o ljubavi i smrti ima groteske, apsurda (u priči Jaja prikazana je pobuna jaja kojima smeta što ih ljudi često jedu i što im razbijaju ljuske), samurajstva, patriotizma, fanatizma...
U poznatoj priči Patriotizam prikazan je zajednički harakiri ljubavnog para koji sa radošću ide u smrt, a razlog je očuvanje moralne čistote. Detaljno su opisani telesni procesi, raspadanje organizma, povraćanje, prosipanje creva... I radost zbog uzvišenog delanja. Ovu priču doživela sam kao fanatičnu, ekstremnu na stereotipno japanski način i kao prilično blesavu. Ono što mi se u njoj dopada su naturalizam u prikazu tela i brižljivo promišljanje smrtnog čina.
Sadržajnija i bliža suštinskom je priča Ljubav sveštenika u hramu Šiga. Govori o svešteniku koji čitavog života živi lišen putenosti i strasti, čekajući trenutak duhovnog prosvetljenja. Ali pred sam taj čin, zaljubljuje se u konkubinu, samo zbog njene privlačne pojavnosti, i time dovodi u pitanje ostvarenje svog velikog cilja.
Ona, na drugoj strani, ima svoje razloge da na ljubavni način posmatra starog, mršavog, ružnog sveštenika, jer su joj dosadili svi obični muškarci koji joj se oduvek udvaraju. Pri njihovom susretu dolazi do doživljajnog nesporazuma, pri čemu lepotica gubi.

Li Novak


7 comments:

Gradiva said...

Izuzetno volim japansku knjizevnost a Misimu mozda i najvise. Citala sam nekolike njegove knjige, no ove price jos nisam kao ni "More plodnosti" koje nikako da kupim ili sakupim sve delove odjednom u biblioteci :) Kazu da je More plodnosti njegovo ne samo poslednje vec i najbolje delo; za sada meni ostaje neprevazidjen "Zlatni paviljon".

Ne znam da li si citala ali ako te zanima njegova biografija "ispovest maske" je autobiografska i ta mi je druga po redu omiljena Mismina knjiga. Takodje, M. Jursenar je napisala knjigu o njemu. Poprilicno je dobro ocenjen i Srederov film - Mishima : A LIfe in Four Chapters ...

Ivana Ivošević Anđelković said...

Ja nisam čitala, ali si me zainteresovala.
Sviđa mi se kako prikazuješ knjige, lično i nepretenciozno, a opet stručno i informativno.

Lidija said...
This comment has been removed by the author.
Lidija said...

@ Gradiva
i ja obozavam japansku knjizevnost, i animee i Japan kao fenomen,
najvise volim savremenije autore na primer

1) Mikrokosmos - Asuka Fudzimori
2) Nepomični životi
Nacuki Ikezava

taj film zvuci bas privlacno

Lidija said...

@ Ivana
thanx za comment;)
hajde vidi da l mozes da nadjes ovaj pomenuti film (vi to bolje znate) da gledamo

Gradiva said...

Ja ga nasla jos davno na hub(u) SBBa ali sada taj hub vise ne postoji. Probaj na nekom od torenta. Na demonoidu, koji mi koristimo, ima ga na ovoj adresi :
http://www.demonoid.com/files/details/2240402/10837138/
s tim sto mislim da za koriscenje demonoida mora neko da te pozove ili tako nesto. Tako da ako ga koristis vec - super a ako ne vidi da li ga koristi neko od tvojih poznanika ili potrazi na nekom drugom torentu ...

Citala sam Ikezavu a Fudzimorija nisam, pa eto meni preporuke :) Od novijih najvise volim Murakamija a planiram da potrazim i Kenzebure Oe(a).

PS Da li si gledala seriju Samurai Champloo ? :) Preporucujem :)

Lidija said...

Gledala delimicno,
od animea najbolji serijal mi je Elfen Lied,
pa Angel's egg, Blood, Van Helsing...

Post a Comment