UGOVOR S BOGOM Vil Ajzner

Author: Lidija / Labels: ,


UGOVOR S BOGOM Vil Ajzner

Ocena: * * * * *

Svoja dela Ajzner naziva grafičkim romanima ili grafičkim novelama, a možemo ih odrediti i kao stripove visoke stilizacije.
Pošto sam veliki fan stripa, sa entuzijazmom prilazim Ajznerovom delu (prethodno sam čitala takođe odlično delo ovog autora Zavera – tajna priča o Protokolima sionskih mudraca).
U njegovim stripovanim novelama prikazane su naturalističke, egzistencijalističke i grube životne priče raznih aktera, a sve ih povezuje jedna siva bezlična zgrada u Bronxu, koja izgleda kao i stotine drugih. Tu se vodi život siromašan, jadan i ogoljen, uzima se šta se može, a ono najgore u čoveku lako izbija na površinu.
U priči Ugovor s Bogom javlja se jovovski motiv; to je priča o čoveku koji ne može da pojmi razloge svog udesa. Ugovor s Bogom lako je sklopiti, ali da li taj dokument ima ikakvu vrednost?
Priče Ulični pevač i Cookalein govore o prizemnim strastima, niskim interesima i nesporazumima koji se ispostavljaju kao glavni pokretači sudbina.
Priča Nastojnik je najmračnija i ostavlja snažan utisak. Njena tema je sveprisutno ljudsko zlo, u svemu i u i svima, čak i u malim plavim, naizgled nevinim, devojčicama.
Crtež u svim pričama je dramatičan i često karikaturalan. U njemu je najbitniji pokret, što rezultira dinamikom pripovedanja i bliskošću sa stvarnim životom – klizavom, vijugavom, nezaustavljivom smešom od emocija i od nagona.
Stari Njujork, njegove zabačene, prljave i siromašne četvrti snažno su prikazane, crtežom i rečju.
Kao što nije redak slučaj u književnosti, i Vil Ajzner je nekada jedva uspeo da nađe izdavača za svoje delo, dok danas ono ima svetsku popularnost, a po autoru je nazvana najprestižnija godišnja nagrada za strip.

Li Novak

0 comments:

Post a Comment